sobota 18. března 2023

Dogpuller

 Pro koho jsou lekce určeny? pro psy všech plemen cca od 5 měsíců věku - možno i dříve, ale pes by měl mít zvládnutou základní poslušnost, resp. minimálně přivolání.
 Mohu přijít i když jsem Dogpuller nikdy nedělal/a? Ano, vše se naučíte na lekcích.

 Co si vzít sebou? odměny, pullery pokud máte (pokud ne, je možnost zapůjčení) 

 Co je Dogpuller?

Dog Puller je poměrně mladý psí sport, ve kterém se využívají dva fialové kroužky – Pullery různých velikostí.

Základem tréninku jsou tři jednoduché cviky - běhání, skákání a přetahování, které se dají kombinovat, modifikovat a přizpůsobovat, tak abyste dosáhli se svým psem co nejlepších výsledků.

 Pro koho je Dogpuller vhodný?
pro všechny pejsky, kteří jsou hraví :) 

 Disciplíny:
Running 
Tato disciplína spočívá ve střídavém běhání psa pro Puller na obě strany hřiště, jeho chycení v pohybu v catching zóně a přinášení do startovní zóny. Závodní pole má 10 x 30 metrů, střední pole je startovní zóna, krajní pole jsou running zóny, za nimi je prostor pro chytání Pulleru (catching zóna), která není omezená. Disciplína trvá 90 vteřin a používají se střídavě dva Puller kruhy.

Jumping
Tato disciplína spočívá ve střídavém skákání z kruhu na kruh se zákusem do Pulleru ve výskoku. Vždy používáme střídavě oba Pullery. Soutěží se ve středním poli, které má 10 x 10 metrů. Disciplína trvá 90 vteřin, používají se dva Puller kruhy, které se pro každý skok střídají.

 Výkonnostní kategorie:
Psi jsou rozděleni do kategorií podle jejich věku a výšky:
Kategorie Štěňata - psi ve věku od 3 do 12 měsíců.
Kategorie Mini - psi do 35 cm v kohoutku.
Kategorie Midi - psi od 35 cm do 45 cm v kohoutku (35,01 cm)
Kategorie Maxi - psi od 45 cm v kohoutku (45,01 cm a více).
Kategorie Drive - plemena s vysokou rychlostí jako jsou Border kólie, Kelpie a jejich kříženci, šlechtěni specificky pro sport.
Kategorie Těžká váha - molosoidní a další psi, kteří nejsou schopní vyvinout vysokou rychlost a hbitost (v porovnání s ostatními kategoriemi) v důsledku plemene a fyzických charakteristik.
Kategorie Veterán - psi všech velikostí ve věku vyšším než 8 let + 1 den.