neděle 9. srpna 2020

Hoopers

 Pro koho jsou lekce určeny? pro psy všech plemen cca od 5 měsíců věku - možno i dříve, ale pes by měl mít zvládnutou základní poslušnost, resp. minimálně přivolání.

 Mohu přijít i když jsem hoopers nikdy nedělal/a? Ano, vše se naučíte na lekcích.

 Co si vzít sebou? hladového psa, odměny dvojích hodnot (spoustu malých kousků - lepší a nejlepší, případně kdo cvičí na granule tak granule), oblíbenou hračku, vodítko (ne flexi), obojek + kdo cvičí tak klikr.




 Co je hoopers?
    Hoopers je zcela nový sport, který do České republiky dorazil zhruba v roce 2017. Svým způsobem se jedná odnož agility, je zde však několik rozdílů, které z hoopers dělají zcela jiným sportem.

    Psovod má na parkuru vymezený prostor(3x3m, ve vyšších kategoriích 1,5x1,5m), který nesmí opustit - pokud tak učiní znamená to chybu nebo dokonce diskvalifikaci.

    Všechny překážky se překonávají pouze probíháním, nevyskytují se zde žádné skoky, zóny či ostré otočky. V hoopers najdeme pouze oblouky, barely, branky a tunely. Tento sport je tudíž vhodný i pro psy, kteří nemohou moc namáhat pohybový aparát či pro psy nebo psovody s hendikepem.

    Psi se dělí do dvou kategorií podle výšky - do 40 cm a nad 40 cm a dále do postupových kategorií podle náročnosti.

 Pro koho je hoopers vhodné?
    Pro všechny psy bez ohledu na věk či plemeno. Nedochází zde k takovému zatížení pohybového aparátu jako u jiných sportů(např. agility), proto je to vhodné i pro starší psy i psovody,



 Výkonnostní kategorie
  • FUN (otevřená pro všechny psy, kteří nestartovali v kategorii H1 a vyšší)
  • H0 (nováčci)
  • H1 (začátečníci)
  • H2 (pokročilí)
  • H3 (mistři)
 HCH (šampioni)
    Pro postup mezi jednotlivými kategoriemi je nutné získat nejméně tři “kvalifikace”. Na závodech jsou dvě kola pro každou kategorii. Kvalifikace tým dosáhne při splnění podmínek pro přestup do vyšší kategorie.

Veškeré informace + zdroj naleznete na klubu Hoopers