neděle 9. srpna 2020

Dogdancing

Dogdancing je u nás jako příprava na zkoušky, ale také jen na naučení pěkných triků pro radost :) 

Informace, časté dotazy:
 Pro jsou lekce určeny? pro psy všech plemen od 6 měsíců věku - možno i dříve, ale pes by měl mít zvládnutou základní poslušnost, resp. minimálně přivolání.
 Mohu přijít i když jsem dogdancing nikdy nedělal/a? Ano, vše se naučíme na lekcích. Nemusí to být ani dogdancing, ale pouze triky :) 
 Kolik nás bude na lekci? 3 - 4 týmy
 Co si vzít sebou? hladového psa, odměny dvojích hodnot (spoustu malých kousků - lepší a nejlepší, případně kdo cvičí na granule tak granule), oblíbenou hračku, vodítko (ne samonavijecí), obojek.  Kdo cvičí tak klikr + pokud máte třeba rozdělané nějaké kousky pomocí targetu tak target. (v současné době je na cvičišti targetů nedostatek)


 Dogdancing je kynologický sport, kde pes pod vedením psovoda provádí naučené cviky v rytmu hudby. V dogdancingu jsou 4 divize, které mají 3 výkonnostní stupně.

    Při splnění buď všech 3 stupňů (F1, F2, F3) získává psovod disk + titul Master of a daná divize (freestyle), nebo všech 4 zkouškových divizí (F1,DWD1, HTM1, HT1) získává psovod disk Master of + úrovneň (1.stupně), při splnění všech 12 zkoušek získává titul Master of Dogdancing - pohár.    

Z toho závodní divize jsou Heelwork to music & Freestyle. 

Alena Smolíková - Kira - Master of dogdancing

Alena Smolíková & Kira - kokardy ze všech divizí 3, stupně + disk

 Divize:

MD (Musical Dressage) – spočívá v plynulém pohybu psa přesně do rytmu hudby. Jsou zde poměrně složité cviky, pes musí být elegantní a ladný, to samé platí o psovodovi.
HtM (Heelwork to Music) – Principem Heelwork to Music kategorie je pes pracující v některé z deseti heel pozic, zaujmout ji a udržet se v ní. Tato divize také vznikla jako první, z obedience. 
F (Freestyle) – Freestylová skladba může obsahovat cviky v libovolné pozici. Vyzdvihuje rotace, skoky, interakci s rekvizitami a psovodem a je to nejlepší kategorie pro vytvoření příběhu, tanečního zapojení psovoda a dramatické interpretace hudby. Seznam těchto prvků je dlouhý – otočky, slalom, osmičky, úkroky, couvání, práce předních i zadních pacek, pozice, skoky, sudy…
DwD (Dance with Dogs) – v této divizi jde především o sladění tance psa i psovoda do rytmu hudby. Taktéž je poměrně velké množství cviků na výběr, ale velmi důležitá je synchronizace. 

Veškeré informace + zdroj informací v tomto článku je čerpáno z oficiálního řádu dogdancingu - zde