neděle 9. srpna 2020

Dogfrisbee

 Co je dogfrisbee?
    Dogfrisbee je velmi jednoduše řečeno týmová hra psovoda a psa, kdy psovod pejskovi hází disky a pejsek je na oplátku chytá a případně i přináší. Obrovskou výhodou dogfrisbee je, že se dá praktikovat téměř všude, kde najdete travnatý plácek, postačí i vaše zahrada. Pak už jen potřebujete nadšeného psího parťáka a vhodný disk.

 Jaké jsou kategorie dogfrisbee?
Dogfrisbee lze rozdělit na dvě základní kategorie:

 Distanční disciplíny
  • Super Minidistance: hřiště je rozděleno na pět zón směrem od startovací lajny. Za chycený disk v 1. zóně (0-10 yeardů) nezíská tým žádný bod. Za chycený disk ve 2. zóně (10-20yardů) získá tým 1bod, ve 3. zóně (20-30yardů) 2 body, ve 4. zóně (30-40yardů) 3 body a za hod delší než 40 yardů 4 body. Na získání co nejvyššího počtu bodů má tým 90 sekund a do konečného výsledku se započítává pět nejlepších hodů. Max. dosažených bodů je tedy 25.
  • The Quadruped: je to vyřazovací disciplína v hodech do dálky a také jediná disciplína, kde závodí zvlášť muži a ženy. Soutěžící nejdřív absolvují jeden hod bez psa a podle dosaženého výsledku jsou rozřazeni do 4 skupin. Každý tým pak má 3 pokusy na co nejdelší chycený hod. Tým s nejhorším výsledkem vypadává a postupuje se dál stejným způsobem, dokud z každé skupiny nevzejde jeden tým. První týmy ve skupině se pak utkají mezi sebou stejným způsobem.
  • TimeTrial: tým startuje ze startovní lajny a v co nejkratším čase musí dvakrát chytit a přinést disk za hranicí 20 yardů.
  • DogDartbee: na hřišti je ve vzdálenosti 20 yardů od startovní čáry vyznačen střed terče, který se skládá ze 4 kružnic - každá má danou bodovou hodnotu. Psovod se snaží hodit disk co nejblíže středu terče a úkolem pejska je hozený disk chytit. Hodnotí se dopad předních nohou psa. Pokud dopadne každou nohou do jiné zóny, počítá se zóna s nižším bodovým ziskem. Výjimku tvoří středová zóna, kam stačí, když pes dopadne jen jednou nohou. Každý tým odhází tři kola po třech hodech, dosažené body se sčítají a osm nejlepších týmů postupuje do semifinále. Zde se postupuje stejně a ve finále pak bojují o vítězství 4 nejlepší týmy ze semifinále.
 Freestyle
    Freestyle je divácky nejzábavnější disciplínou a klade také nejvyšší nároky jak na psa, tak na lidskou část týmu. Pravidla freestylu se liší mezi jednotlivými organizacemi, u nás se nejčastěji posuzuje dle pravidel USDDN, kdy má tým k dispozici max. 10 disků (a všechny disky musí být stejného typu, typy povolených disků stanoví přímo pravidla) a na jím zvolenou libovolnou hudební skladbu musí předvést dvouminutovou sestavu.

Zdroj + více informací zde a zde


Instruktorka: 


Informace, časté dotazy:
 Pro koho jsou lekce určeny? pro psy všech plemen od 6 měsíců věku - možno i dříve, ale pes by měl mít zvládnutou základní poslušnost, resp. minimálně přivolání. U dogfrisbee 
 Mohu přijít i když jsem dogfrisbee nikdy nedělal/a? Ano na lekcích se dozvíte a naučíte vše potřebné
 Kdy? Kde? Jak se přihlásím? rozpis + přihlášky na dogresu - ZDE
 Co si vzít sebou? hladového psa, vodítko (ne samonavijecí), obojek.